passalos-29-

Η απολύμανση του εδάφους με ηλιακή ενέργεια είναι: Α) Βιολογική.Β) Απλή.

Γ) Φθηνή.

Δ) Καταπολεμά Εχθρούς, Ασθένειες και Ζιζάνια στο έδαφος.

Ε) Βελτιώνει την γονιμότητα του εδάφους

Ζ) Δεν αυξάνει την αλατότητα του εδάφους

ΗΛΙΟΘΕΡΜΑΝΣΗ Ή ΗΛΙΟΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

H απολύμανση του εδάφους έχει σκοπό να εξασφαλίσει μια καλή φυτουγειονομική κατάσταση της καλλιέργειας. Αυτή έχει μεγαλύτερη σημασία σε τομείς όπως η Λαχανοκομία και η Ανθοκομία που πολλές φορές η απολύμανση του εδάφους είναι αναγκαία.

Η τοξικότητα και οι συνέπειες στο περιβάλλον από τη χρήση των χημικών προϊόντων από τη μια, και τα οικονομικά και πρακτικά προβλήματα της απολύμανσης με ατμό ή Βρομιούχο Μεθύλιο στη συμβατική καλλιέργεια από την άλλη καθιστούν αναγκαία την εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων που θα επιτρέπουν να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες από τη χρήση των καθιερωμένων μεθόδων . Μια τέτοια πολλά υποσχόμενη μέθοδος είναι και η ηλιοαπολύμανση Η ηλιοαπολύμανση είναι η απολύμανση με την ηλιακή ενέργεια την οποία συλλαμβάνουμε και παγιδεύουμε το έδαφος με τη χρήση του πλαστικού. Η καταστροφή των παθογόνων του εδάφους με την ηλιακή ενέργεια μπορεί να θεωρηθεί παραδοσιακή μέθοδος και έχει χρησιμοποιηθεί με διάφορες μορφές σε πολλές περιοχές της γής. Η μέθοδος αυτή έχει αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία χάρη στη χρήση των πλαστικών στη γεωργία και ιδιαίτερα στα θερμοκήπια λόγο της επιβάρυνσης του εδάφους με παθογόνα εξαιτίας της εντατικής μορφής καλλιέργειας.

ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

 C290C081A8D101B70B18A79A37F926E0
  1. ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΟΠΡΙΑΣ ΚΟΜΠΟΣΤΑΣ Κ.Λ.Π: Πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία της απολύμανσης του εδάφους με ηλιακή ενέργεια εάν πρέπει να προσθέσουμε στο έδαφος κοπριά, οργανικά λιπάσματα, κομπόστες ή άλλα υλικά διορθωτικά του Ph τα προσθέτουμε από την αρχή για να απολυμανθούν και αυτά.
  2. ΨΙΛΟΧΩΜΑΤΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ: Χρειάζεται να κάνουμε ένα φρεζάρισμα του εδάφους σε ένα βάθος 20-30 εκατοστών, για να μπορεί να ανεβεί γρηγορότερα και περισσότερο η θερμοκρασία του και έτσι να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την καταπολέμηση Εχθρών, Ασθενειών και Ζιζανίων. (να περιορισθούν περισσότερες ομάδες και μεγαλύτερος πληθυσμός)
  3. ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ: Εάν το έδαφος είναι στεγνό η ηλιοαπολύμανση δεν έχει καλά αποτελέσματα. Προσθέτουμε υγρασία στο έδαφος για να έρθει στην υδατοϊκανότητα του (στο ρώγο του). Η υγρασία είναι σημαντική για να μπορέσουν οι σπόροι των ζιζανίων, μυκήτων και μικροοργανισμών να απορροφήσουν υγρασία και να ξεκινήσει η διαδικασία φυτρώματος. Η μορφή του σπόρου είναι περισσότερο ανθεκτική στην άνοδο της θερμοκρασίας ενώ οι άλλες μορφές είναι πολύ πιο ευαίσθητες.
  4. ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟ 0,05-0,12 mm: Μετά καλύπτεται το έδαφος με διαφανές πολυαιθυλένιο πάχους 0,05-0,12 χιλιοστών, για πάνω από 6-8 εβδομάδες το καλοκαίρι με την μεγάλη ηλιοφάνεια. Το πλαστικό πρέπει να εφάπτεται με την επιφάνεια του εδάφους και να παραχώνεται περιφερειακά με χώμα Για να γίνει καλύτερη η καταπολέμηση των Νηματωδών κυρίως αλλά και των ζιζανίων κλπ. πρέπει η κάλυψη να φθάνει και να ξεπερνάει τις 8 εβδομάδες. 
  5. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ: Η θερμοκρασία του εδάφους τις μεσημεριανές ώρες επηρεάζεται σε ένα βάθος 30 εκατοστών φθάνει 10 – 12o C περισσότερο από ακάλυπτο έδαφος. Μπορεί να φθάσει και πάνω από 50o C. Τις βραδινές ώρες η θερμοκρασία του εδάφους πέφτει, με αποτέλεσμα να ξεκινάει η διαδικασία φυτρώματος των σπόρων ζιζανίων, μυκήτων, και αυγών νηματωδών, , τις μεσημεριανές ώρες ανεβαίνει η θερμοκρασία με αποτέλεσμα να καταστρέφονται πολλά ζιζάνια και μικροοργανισμοί. Η χρονική διάρκεια των 2 – 3 μηνών έχει σαν αποτέλεσμα η δράση αυτή να φθάνει σε ένα βάθος 30 εκατοστών και να περιορίζει σημαντικά τον πληθυσμό των παθογόνων.
  6. ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΛΥΨΗΣ: Η μέθοδος γίνεται ακόμη πιο αποτελεσματική και μειώνεται ο χρόνος κάλυψης περίπου στο μισό, όταν συνδυαστεί με την εφαρμογή της ασβεστοκυαναμίδης.
  7. ΩΦΕΛΙΜΟΙ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ: Η ηλιοαπολύμανση δεν δημιουργεί το λεγόμενο βιολογικό κενό. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί είναι πιο ευαίσθητοι από τους ωφέλιμους στην άνοδο της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα μετά από ένα διάστημα να αλλάζει η σύνθεση της βιοκοινότητας του εδάφους. Ο πληθυσμός των ωφέλιμων υπερέχει από τον πληθυσμό των παθογόνων, δημιουργώντας ανταγωνίστηκες συνθήκες στα παθογόνα και εμποδίζει την εξάπλωσή τους. Η μέθοδος γίνεται πιο αποτελεσματική, όταν συνδυάζεται με βιορρυθμιστές (χιτίνη, ασπαραγίνη κλπ.) ή με βιολογικά σκευάσματα (Βιοτρόν πλας, Ριζοτέρια κλπ. που προσθέτουν ωφέλιμους μικροοργανισμούς μετά την ηλιοαπολύμανση). 
Follow us