Οι γιορτές, παρότι φέρνουν χαρά και όμορφα συναισθήματα, φέρνουν και στρες! Ειδικά τα ζώα μας, με τόσες αλλαγές-από τη διακόσμηση ως τα γεύματα και τους καλεσμένους στο σπίτι-αγχώνονται και μπορεί να δείτε προβλήματα συμπεριφοράς που δεν εμφάνιζαν τις προηγούμενες μέρες.

Τα πέντε πιο κοινά προβλήματα παρουσιάζονται παρακάτω καθώς και απλοί τρόποι για να τα αντιμετωπίσετε!


ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1: Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΟΥ ΧΟΡΟΠΗΔΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥΣ!

Αν το σκυλί σας έχει την κακιά συνήθεια να πηδά πάνω στους ξένους μπορείτε να κόψετε τη συνήθεια με τη συνεργασία των καλεσμένων.
Ζητήστε τους να γυρίσουν την πλάτη στο σκύλο και να μη του δώσουν σημασία, ούτε να τον χαιρετήσουν, μέχρι να είναι στο έδαφος και με τα..τέσσερα του πόδια. Έτσι απορρίπτετε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά (χοροπηδητό) και επιβραβεύετε την σωστή, επιθυμητή (να πατά στο έδαφος). Επίσης, μπορείτε να κρατήσετε το σκύλο από το λουρί όταν έρχονται οι καλεσμένοι και να του ζητάτε να ”κάτσει”. Μην ξεχάσετε να δώσετε λιχουδιά εφόσον κάνει αυτό που του ζητήσετε!


ΠΡΟΒΛΗΜΑ 2: Ο ΣΚΥΛΟΣ ΖΗΤΙΑΝΕΥΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΕΙ ΑΠ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ!

Είτε είναι Χριστούγεννα είτε όχι ο σκύλος δεν πρέπει να ζητιανεύει όσο τρώτε. Γεμίστε ένα παιχνίδι με λιχουδιές και δώστε του να ασχοληθεί με αυτό όσο εσείς τρώτε.

Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι περισσότερο υπερβολικό το πρόβλημα της..ζητιανιάς καθώς οι μυρωδιές είναι πολλές και γευστικές και είστε περισσότερο αφοσιωμένοι στους καλεσμένους σας. Μπορείτε να βάλετε το σκύλο σας σε ένα άλλο δωμάτιο, όπου θα είναι το κρεβάτι του και τα παιχνίδια του για να αποφύγετε ανεπιθύμητη συμπεριφορά.
Σε κάθε περίπτωση, ζητήστε απ τους καλεσμένους σας να μην του δίνουν φαγητό απ το τραπέζι. Μετά το τέλος του γεύματος φροντίστε να επιβραβεύσετε το σκύλο και να του δώσετε λιχουδιά.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 3: Η ΓΑΤΑ ΣΚΑΡΦΑΛΩΝΕΙ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ!

Τα στολίδια, οι κορδέλες και το δέντρο από μόνο του είναι υπεραρκετά για να τραβήξουν την περιέργεια της γατούλας σας.

Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού της από σπασμένα στολίδια ή αν σκαρφαλώσει στο δέντρο και πέσει – εκτός απ το ότι θα καταστρέψει την διακόσμηση σας.
Όπως έχουμε ξαναδημοσιεύσει στο adespoto.gr μπορείτε να στερεώσετε καλά το δέντρο, ακόμα και να το δέσετε από το ταβάνι σε ένα καρφί. Επίσης, βοηθούν οι φλούδες λεμονιού ή πορτοκαλιού γύρω απ το δέντρο που διώχνουν τις γάτες. Όταν λείπετε καλό είναι να κλείνετε την πόρτα του δωματίου όπου βρίσκετε το δέντρο και σε κάθε περίπτωση να βγάζετε τα φωτάκια από την πρίζα.

Αν στολίσετε το δέντρο παρέα με τη γάτα χωρίς να επιβραβεύετε το παιχνίδι με το δέντρο, τα στολίδια κλπ, θα το συνηθίσει και δεν θα το πειράζει. Προσφέρετε της δικά της νέα παιχνίδια για να τραβήξετε την προσοχή της.


ΠΡΟΒΛΗΜΑ 4: Ο ΣΚΥΛΟΣ ΓΡΥΛΙΖΕΙ Ή ΑΓΡΙΕΥΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Όπως αναφέραμε, τα ζώα αγχώνονται με όλες τις αλλαγές στο σπίτι αυτή την περίοδο, των Χριστουγέννων.

Μπορεί να σας ξαφνιάσει αν το συνήθως γλυκό και κοινωνικό σκυλί σας γρυλίσει ή ”δαγκώσει” κάποιον καλεσμένο. Ολα τα νέα πράγματα, η διακόσμηση, οι καλεσμένοιμ οι μυρωδιές, η φασαρία, η μουσική αγχώνουν τα ζώα. Σκεφτείτε όταν ετοιμάζετε τραπέζια ή πάρτι πόσο θα αγχωθεί το ζώο. Μπορείτε να μην καλέσετε πολύ κόσμο ή να μεταφέρετε το ζώο στο σπίτι ενός φίλου, το οποίο γνωρίζει, για να είναι ήρεμο.

Δεν είναι πρόβλημα το οποίο θα εμφανιστεί 100%, αντίθετα πολλά ζώα χαίρονται με τον πολύ κόσμο στο σπίτι. Όμως αν δείτε αρνητική αντίδραση κατανοήστε την…

Μην παραλείπετε βόλτες και άσκηση ώστε να μη νιώσει παραμελημένο το ζώο.


ΠΡΟΒΛΗΜΑ 5: Ο ΣΚΥΛΟΣ…ΟΥΡΗΣΕ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ

Αυτό που κάνει ο σκύλος στη φύση, το να ”μαρκάρει” δέντρα μπορεί να γίνει και μες στο σπίτι, ειδικά αν έχετε αληθινό έλατο! Προτιμήστε λοιπόν τα ψεύτικα δέντρα και μην αφήνετε το σκύλο να πλησιάζει το δέντρο αν βλέπετε ότι το μυρίζει με σκοπό την ούρηση.

Σ αυτές τις περιπτώσεις, βοηθούν πολύ προϊόντα με φερορμόνες που μπορείτε να βάλετε στην πρίζα (DAP) και θα βρείτε στο εμπόριο. Τα ζώα ηρεμούν και δεν έχουν τόσο έντονη την ανάγκη να μαρκάρουν.

ΠΗΓΗ : http://www.adespoto.gr

 
Follow us