Με τον όρο «ποτά» δεν εννοούμε μόνο το αλκοόλ, αλλά όλα εκείνα τα ροφήματα και υγρά που μας προσφέρουν ενυδάτωση και ωφελούν την υγεία μας. Ποια είναι, όμως, τα οκτώ πιο ωφέλιμα;

Τα αναψυκτικά, τα αθλητικά ποτά και οι χυμοί του εμπορίου μπορεί να είναι δημοφιλή και ό,τι πρέπει για τις στιγμές που θέλουμε να ξεδιψάσουμε με… γεύση, αλλά οι επιδράσεις τους στην υγεία μας δεν είναι και τόσο θετικές, αφού μπορεί να μας φορτώσουν με θερμίδες και να μην μας ωφελήσουν – συν του ότι κοστίζουν. Μέσα σε αυτό το πλήθος των αμφιβόλου ποιότητας ηδύποτων και μη, όμως, υπάρχουν και κάποια που μπορούν να μας ενυδατώσουν και να μας χαρίσουν ενέργεια για όλη την ημέρα. 
Νερό: το θαυματουργό
 
Ξεκινάμε από τα στοιχειώδη. Το νερό είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των νεφρών, του εγκεφάλου και της καρδιάς και η σωστή ενυδάτωση που προσφέρει, «λιπαίνει» τους μυς και τις αρθρώσεις όσο χρειάζεται, για να μην φθείρονται. Ακόμη, βοηθά στην απώλεια βάρους επιταχύνοντας το μεταβολισμό μας και δρώντας κατασταλτικά στην όρεξή μας. Παρ’ όλο που οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση 8 ποτηριών την ημέρα, μπορείτε αν διψάτε να τα ξεπερνάτε, ενώ καλό είναι αν δεν καταναλώνετε γενικότερα πολύ νερό, να μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε. 
Καφές: δικαίωση για το πιο διάσημο ρόφημα 
 
Οι εθισμένοι στην καφεΐνη εκεί έξω μην αρχίσετε να το γιορτάζετε! Ο καφές μπορεί να είναι ευεργετικός για την υγεία, αλλά πάντα με μέτρο, δηλ. το πολύ δύο καφέδες την ημέρα. Η καφεΐνη που περιέχει αυξάνει την εγρήγορση, προστατεύει από τη νόσο του Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και κάποιες μορφές παθήσεων της καρδιάς. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη έρευνα, οι μικρές δόσεις καφεΐνης μπορούν να μειώσουν τον μυϊκό πόνο μετά τη γυμναστική μέχρι και 48%, διευκολύνοντας, ειδικά τους αρχάριους, να κάνουν μετάβαση σε ένα πιο δύσκολο πρόγραμμα γυμναστικής.
Γάλα: κατάλληλο και για ενηλίκους 
 
Μεγαλώνει γερά παιδιά και όχι μόνο! Το ασβέστιο που βρίσκουμε στο γάλα δεν βοηθάει μόνο στην ενδυνάμωση των οστών, αλλά παράλληλα συνεισφέρει και στη διάλυση του λίπους, το οποίο αποθηκεύεται σε λιποκύτταρα στο σώμα μας. Αν βρίσκεστε σε περίοδο δίαιτας ή ανησυχείτε για την ποσότητα των λιπαρών στο γάλα, προτιμήστε το αποβουτυρωμένο.
Πράσινο τσάι: το ιδιαίτερο
 
Πρόκειται για ένα ρόφημα που αποτελεί πηγή εξαιρετική αντιοξειδωτικών και μετάλλων. Δίνει ώθηση στο μεταβολισμό βοηθώντας στην απώλεια βάρους, χαλαρώνει τον εγκέφαλο, κάνει καλό στην καρδιά και συνεισφέρει στον έλεγχο του διαβήτη και του εκζέματος. Τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες που περιέχει φτάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε αξιοσημείωτα επίπεδα και οι κατεχίνες του διώχνουν την υπνηλία και καταπραΰνουν το αίσθημα άγχους της καθημερινότητας.
Φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών: μην τους ξεχνάτε 
 
Όλοι ξέρουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ωφέλιμα και κάνουν καλό στην υγεία, παρ’ όλ’ αυτά, όμως, οι περισσότεροι βρίσκοντας τη γεύση τους αδιάφορη, δεν τα καταναλώνουν στις ποσότητες που χρειάζεται. Κι εδώ έρχονται οι χυμοί τους να σώσουν την κατάσταση, αφού αποτελούν έναν τρόπο να επωφεληθούμε από τις βιταμίνες και τα μέταλλά τους. Αυτό βέβαια δεν ισχύει και στην περίπτωση των συσκευασμένων χυμών του εμπορίου, καθώς οι περισσότεροι έχουν αρκετή ζάχαρη, θερμίδες και πολλά συντηρητικά.
Βουτυρόγαλα: και όμως κάνει καλό! 
 
Για όσους δεν το γνωρίζουν, το βουτυρόγαλα είναι το υγρό υπόλειμμα από το χτύπημα του βουτύρου και αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για το καλοκαίρι. Περιέχει ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο και φωσφόρο, ενώ αν το βρείτε εμπλουτισμένο με προβιοτικά, ωφελεί και το πεπτικό σύστημα.
Λεμονάδα: ξινή αλλά υγιεινή 
 
Μπορεί η… ξινή της γεύση να είναι αποτρεπτική για πολλούς, αλλά το λεμόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, γι’ αυτό και η λεμονάδα μπορεί να σας «δυναμώσει», τονώνοντας το ανοσοποιητικό σας, κάτι που αξίζει να λάβετε υπόψη. Αν δεν μπορείτε να πιείτε σκέτη λεμονάδα, κάντε το εξής: προσθέστε λίγη σε ένα ποτήρι με σόδα ή χλιαρό νερό, λίγη σκόνη κύμινου και ελάχιστο αλάτι. Έτσι θα της δώσετε γεύση και αν την καταναλώσετε πρωί, θα αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειά σας για όλη την ημέρα.
Κόκκινο κρασί: ακόμα ένα ποτηράκι 
 
Όπως και στην περίπτωση του καφέ, το κόκκινο κρασί μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία, αλλά η υπερβολή στην κατανάλωσή του μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες και οι γιατροί συστήνουν 1 ποτηράκι την ημέρα, στο φαγητό ή και σκέτο, καθώς πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι προστατεύει την καρδιά, αυξάνοντας την «καλή» (HDL) χοληστερόλη και αποτρέποντας τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα.
 
 Από socialmagazine.gr
 
 
Follow us