Βρίσκονται ανάμεσα στους καρπούς της γης. Μυρωδάτα, γευστικά και, πάνω από όλα, υγιεινά. Φροντίζουν για την ομορφιά μας και προστατεύουν την υγεία μας. Είναι μοναδικά αλλά όχι πανάκριβα. Μερικά από τα φρέσκα και τα ξηρά φρούτα αυτής της εποχής αποδεικνύονται πραγματικά διαμάντια της φύσης για τη διατροφή μας.
 
Ρόδι, φυσικό αντιγηραντικό
 
Είναι σύμβολο γονιμότητας και καλοτυχίας. Ο χυμός καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα, αναμεμιγμένος μάλιστα με ίση ποσότητα ελαιόλαδου εξαφανίζει τις κηλίδες του δέρματος και μειώνει τις ρυτίδες. Εχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και χρησιμοποιείται σε προϊόντα κατά της ακμής. Εχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία συμμετέχει στον σχηματισμό κολλαγόνου και διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Χρησιμοποιείται όλο. Η φλούδα του γίνεται αφέψημα. Σε 1 λίτρο βραστό νερό, ρίχνετε 1 φλιτζάνι φλούδα ροδιού και βράζετε για 3 λεπτά. Περιμένετε να κρυώσει και σουρώνετε. Μπορείτε να πίνετε 1 ποτηράκι 10 λεπτά πριν από το φαγητό για 15 ημέρες. Το ρόδι συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Ο φλοιός του είναι πλούσιος σε βιταμίνη E και χρησιμοποιείται σε ενυδατικές λοσιόν κατά της χαλάρωσης. Τα συστατικά του φλοιού του σταθεροποιούν το χρώμα της τρίχας, ενώ χάρη στις τανίνες που περιέχει δίνει λάμψη στα μαλλιά. Εχει πλούσια περιεκτικότητα σε φυτοοιστρογόνα, τα οποία προστατεύουν και δυναμώνουν τα νύχια. Το σύμπλεγμα των βιταμινών B που περιέχει ο χυμός του ροδιού προλαμβάνει τη γήρανση. Μπορείτε να καθαρίσετε ρόδια και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη, κλεισμένα σε ειδικό δοχείο ή σακουλάκι για τρόφιμα. Ετσι, όποτε χρειάζεστε σπόρους, παίρνετε όσους θέλεττε.
 
Κανέλα, ενυδατώνει το δέρμα
Φτιάχνεται από τον αποξηραμένο κορμό του δέντρου. Η τριμμένη κανέλα δεν είναι μόνον ένα από τα πιο γνωστά μπαχαρικά, αλλά επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Οι περισσότεροι λατρεύουμε το άρωμά της και τη ζεστή και γλυκιά γεύση που δίνει στις γιορτινές κυρίως συνταγές. Η κανέλα είναι ιδανικό καρύκευμα για τα γλυκά, γιατί επιταχύνει τη χώνεψη και χαλαρώνει το στομάχι από τυμπανισμό και δυσπεψία. Υπάρχει όμως και κάτι που πιθανόν δεν γνωρίζετε: είναι πλούσια σε βιταμίνη C, οπότε μας προστατεύει και από τα κρυολογήματα.
Τα συστατικά της -φλαβονοειδή, πτητικά έλαια και η ενεργός ουσία ΜΗCP- αποτελούν τον καλύτερο σύμμαχο της εμφάνισής μας. Φτιάξτε μια φυσική ενυδατική αντιγηραντική μάσκα χρησιμοποιώντας 1/4 του κουταλιού κανέλα σκόνη, 1 κουταλάκι μέλι, 1 κουταλάκι λάδι ελιάς. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και απλώνουμε το μείγμα στο πρόσωπο και στον λαιμό αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών. Αφήνετε για περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλένετε με άφθονο, δροσερό νερό.
 
Κολοκυθόσποροι, ανανεώνουν την επιδερμίδα
 
Είναι το πιο θρεπτικό κομμάτι της κολοκύθας. Οι σπόροι είναι πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά οξέα και μία από τις καλύτερες πηγές μαγνησίου, που βοηθά στη χαλάρωση και την ελάττωση της πίεσης. Είναι επίσης πλούσιοι σε ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε. Τρώγονται ωμοί ή ψητοί με αλάτι. Θρέφουν την επιδερμίδα, τη διατηρούν σφριγηλή, ενώ τα κύτταρα του δέρματος αναπλάθονται γρηγορότερα. Ετσι κι αλλιώς, τα λιπαρά οξέα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο όλων των κυτταρικών μεμβρανών του σώματος, ενώ αυτά βοηθούν στην ενυδάτωση της επιδερμίδας αλλά και στην αποβολή όλων των άχρηστων συστατικών.
 
Κουκουναρόσποροι για φυσικό αδυνάτισμα
 
Περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης Ε, Κ και μαγνησίου. Πιθανώς το πινολενικό οξύ που περιέχουν να καταπολεμά την παχυσαρκία. Μία χούφτα κουκουναρόσποροι δίνουν 190 θερμίδες. Αν και είναι ξηροί καρποί, δεν καταναλώνονται σκέτοι, αλλά χρησιμοποιούνται κυρίως στη μαγειρική και μάλιστα στη γέμιση της γαλοπούλας. Σύμφωνα με τους σεφ, δένουν πολύ ωραία με το ρύζι. Παρέχουν πολλές θερμίδες, αλλά είναι υγιεινοί γιατί είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, βιταμίνες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
 
Σαγκουίνια τα αντιγηραντικά
 
Τα εσπεριδοειδή που μας δίνουν περισσότερο κολλαγόνο. Το κολλαγόνο αποτελεί μια φυσική πρωτεΐνη που υπάρχει στην επιδερμίδα και στους μυς, η οποία επαναφέρει το δέρμα στην αρχική του κατάσταση, το ανανεώνει και το κάνει σφριγηλό. Δυστυχώς, όσο περνούν τα χρόνια, η παραγωγή του κολλαγόνου μειώνεται και η επιδερμίδα γερνά. Τα σαγκουίνια διαθέτουν αντιοξειδωτικά στοιχεία σε μεγάλη ποσότητα, τα οποία αποτρέπουν τη γήρανση της επιδερμίδας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου δείχνοντάς σας ομορφότερη και πιο υγιή.
 
Αμύγδαλα για λαμπερή, νεανική επιδερμίδα
 
Τα αμύγδαλα ανά 100 γραμμάρια προσφέρουν 0,78 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Β2. Η βιταμίνη αυτή είναι η καταλληλότερη βιταμίνη για προβλήματα στο δέρμα και στους βλεννογόνους. Το αμυγδαλέλαιο επίσης αποτελεί ένα εναλλακτικό γαλακτοκομικό προϊόν που εξαιτίας των υψηλών ποσοτήτων μαγνησίου, μαγγανίου, σεληνίου, ασβεστίου και βιταμίνης Ε βοηθά την επιδερμίδα να παραμένει λαμπερή και νεανική. Επιπλέον, το αμυγδαλέλαιο δεν περιέχει τη λακτόζη (που υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα). Ετσι, αποτρέπεται η θαμπάδα των μαλλιών, τα οποία παραμένουν λαμπερά και απαλά για περισσότερο χρόνο.
 από espressonews.gr
Follow us