Ακολουθούν 2 παραδοσιακές και χρήσιμες συνταγές (τυρί,ούρδα) με πληροφορίες που βρήκαμε στο βιβλίο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελατοχωριτών Θεσσαλονίκης “Η Σκουτέρνα”.
ΤΥΡΙ
 
Υλικά :
  • 10 κιλά γάλα
  • 1 κουταλιά σούπας πυτιά (πηκτικό ένζυμο που χρησιμοποιείται στην πήξη γάλακτος για την παραγωγή τυριού)
Εκτέλεση :
 
Αρχικά βράζουμε το γάλα μας. Το γάλα πρέπει να έχει 30 βαθμούς θερμοκρασία. 
Ρίχνουμε την πυτιά και ανακατεύουμε το μείγμα. Στη συνέχεια το σκεπάζουμε για 2 εώς 3 ώρες μέχρι να πήξει καλά. 
 
Μόλις γίνει το βάζουμε στην τσαντίλα (τουλουπάνι-ύφασμα) και το γυρίζουμε πάνω κάτω μέχρι να στραγγίσει καλά και φύγουν όλα τα υγρά. Μετά το κρεμάμε κάπου για να φύγει όλο το τυρόγαλο. Όταν σταματήσει να στάζει το βγάζουμε από την τσαντίλα το κόβουμε σε κομμάτια και το βάζουμε στον τενεκέ αλατίζοντας το και από τις δύο πλευρές με χοντρό αλάτι. 
 
Κλείνουμε καλά τον τενεκέ και τον αποθηκεύουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος. Μετά από δέκα μέρες γυρίζουμε τον τενεκέ ανάποδα, το κάνουμε αυτό 3 εώς 4 φορές. Σε τρεις μήνες περίπου το τυρί μας είναι έτοιμο.
 
Καλή επιτυχία!!
 
ΟΥΡΔΑ
 
Με αφορμή την συνταγή για το τυρί , ακολουθεί και η παρακάτω πολύ εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για την ούρδα. Η ούρδα “το βλάχικο μανούρι” είναι ένα είδος παραδοσιακού τυριού , που παρασκευάζεται από πρόβειο ή γίδινο τυρόγαλα, το οποίο μπορούμε να πάρουμε μετά την παρασκευή του τυριού μας. 

Η ούρδα μπορεί να καταναλωθεί από την πρώτη μέρα και να διατηρηθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (εώς και ένα έτος).
 
Υλικά :
  • Τυρόγαλο
  • Αλάτι
Εκτέλεση:
 
Το τυρόγαλο, το οποίο βγάζουμε από το τυρί , το βράζουμε με λίγο αλάτι. Όταν βράσει αρχίζει και πήζει. Το στραγγίζουμε και το αποθηκέυουμε. 
 
Την ούρδα την χρησιμοποιούσανε στις πίτες αντί για τυρί.
 
 
 
 
 
Follow us