Δημιουργικές κατασκευές

Πάρτε ιδέες και συμβουλές για την οικονομική κατασκευή και παρασκευή ανακυκλώνοντας τα δικά σας άχρηστα υλικά , και με φυσικά υλικά που βρίσκεις στο δάσος!

Κατάταξη τροφίμων προς κατανάλωση ανά εποχή
Τσουκνιδόπιτα , η παραδοσιακή


ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:
 • 800γρ. αλεύρι
 • Δυομισι ποτήρια νερό
 • Αλάτι
Για τη γέμιση:
 • 1 κιλό τσουκνίδες ή 600γρ τσουκνίδες και 400γρ. διάφορα χόρτα
 • 1 μεγάλο κρεμμύδι ή ένα μάτσο κρεμμυδάκια
 • 1 φλιτζάνι λάδι
 • 1 φλιτζάνι τραχανά γλυκό ή ρύζι
 • Αλάτι
 • Πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για να φτιάξουμε τη γέμιση, ζεματάμε αρχικά τα χόρτα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα χόρτα, λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι και τραχανά, τα αφήνουμε 2 με 3 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά.
Στη συνέχεια για να φτιάξουμε τη ζύμη, ζυμώνουμε το αλεύρι, το νερό και το αλάτι.  Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε δύο μέρη,πλάθουμε δύο μπάλες. ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο και το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο. Το διπλώνουμε αλείφοντας με βούτυρο, να γίνει ένα τετράγωνο κομμάτι. Το βάζουμε στο ψυγείο. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με την άλλη μπάλα. Αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο, τα βγάζουμε ένα-ένα και ανοίγουμε φύλλο. 
Στο τέλος απλώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί κατόπιν ρίχνουμε τη γέμιση. Με το δεύτερο φύλλο σκεπάζουμε. Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο, την κόβουμε σε κομμάτια και την ψήνουμε στους 250 βαθμούς. 


Τα πάντα για τις τριανταφυλλιές

ΑΓΟΡΑΣΑΤΕ γλάστρες, φυτόχωμα, σκαλιστήρια και ψαλίδια, πήρατε και τριανταφυλλιές και είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε έναν θαυμαστό κήπο στη βεράντα ή στην αυλή σας.Αλήθεια όμως, έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η τριανταφυλλιά που φυτέψατε δεν λέει να πιάσει; Εχετε σκεφθεί πώς ακριβώς πρέπει να φυτευτεί ή να κλαδευτεί για να αναπτυχθεί σωστά και να ανθοφορήσει; Μια επιλογή (η δαπανηρή) είναι να απευθυνθείτε σε κηπουρό για να σας λύσει το πρόβλημα. Η δεύτερη είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες των ειδικών βήμα βήμα ­ και θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα. 
Δύο γεωπόνοι, οι κκ. Στ. Παυλάκος και Δ. Κοντοδήμας, συμβουλεύουν πώς μπορείτε να φυτέψετε και να κλαδέψετε μια τριανταφυλλιά αποτελεσματικά.

Η τριανταφυλλιά δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις. Θα αναπτυχθεί όμως καλύτερα σε εδάφη ουδέτερα ή ελαφρώς όξινα, σκαμμένα βαθιά με καλό αερισμό, αποστράγγιση (σε χώμα που πίνει καλά το νερό). Σε περίπτωση που ο κήπος σας ή η γλάστρα σας δεν διαθέτει ένα τέτοιου είδους χώμα, μπορείτε να το δημιουργήσετε με ανάμειξη του χώματος του κήπου και καλής ποιότητας φυτόχωμα, σε αναλογία 2 προς 1. Το κόστος του φυτοχώματος δεν ξεπερνά τις 800 δρχ. το τσουβάλι.Περιβάλλον : Το κλίμα της χώρας είναι ιδανικό για της απαιτήσεις της τριανταφυλλιάς, τόσο σε θερμοκρασία όσο και σε ηλιοφάνεια. Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανθοφορία του φυτού είναι ανάλογη της ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια του έτους. Ενα πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί είναι η χαμηλή ατμοσφαιρική και εδαφική υγρασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί με τακτικές αρδεύσεις αλλά χωρίς υπερβολική ποσότητα νερού.

Φύτευση : Η καλύτερη εποχή για φύτευση της τριανταφυλλιάς είναι από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο. Μπορεί να φυτευτεί όμως και από τον Οκτώβριο ως και τον Μάιο. Η πρώιμη φύτευση προκαλεί πρώιμη και παρατεταμένη ανθοφορία τον πρώτο χρόνο και μετά το φυτό εξαντλείται. Για να φυτευτεί μια τριανταφυλλιά θα πρέπει να είναι υγιής και απαλλαγμένες από ιώσεις ή άλλες ασθένειες. Αυτές μπορεί να διαπιστωθούν από την ευρωστία του φυτού και τον χρωματισμό των φύλλων. Δηλαδή μια υγιής τριανταφυλλιά διακρίνεται από την ομοιομορφία του χρωματισμού των φύλλων της, από την απουσία στιγμάτων, από το βαθύ πράσινο των φύλλων της. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα όμως, όσον αφορά τις φυλλοβόλες τριανταφυλλιές, η επιλογή είναι πιο δύσκολη και στηρίζεται στην αξιοπιστία του προμηθευτή.
Δύο εβδομάδες πριν από τη φύτευση, καλό είναι το έδαφος να σκαφτεί σε βάθος 30 - 40 εκ. και να ενσωματωθεί χωνεμένη κοπριά ή καλής ποιότητας φυτόχωμα. Ωστόσο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο εξής: σε έδαφος όπου προϋπήρχε τριανταφυλλιά, το χώμα θα πρέπει να αντικατασταθεί σε βάθος 40 - 50 εκ. Ο λάκκος φύτευσης θα πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτερος από την μπάλα χώματος της τριανταφυλλιάς. Οταν το φυτό είναι «εμβολιασμένο» ή μπολιασμένο, όπως ονομάζεται, (δηλαδή έχει εμβολιαστεί μια ήμερη ποικιλία πάνω σε μια άγρια) και υπάρχει κίνδυνος παγετού, καλό είναι το σημείο εμβολιασμού να είναι 5 εκ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Ο λάκκος συμπληρώνεται με το εδαφικό μείγμα που προαναφέρθηκε. Ενώ στη συνέχεια ακολουθεί άφθονο πότισμα.

Κλάδεμα : Αν η τριανταφυλλιά δεν κλαδευτεί ποτέ, οι βλαστοί της ξυλοποιούνται με αποτέλεσμα να μειώνονται συνεχώς και τα άνθη που παράγονται να είναι κατώτερης ποιότητας. Αναλυτικότερα, το κλάδεμα του συγκείμενου φυτού καθορίζεται από την ποικιλία, τον τρόπο ανάπτυξης και τη χρήση.  

Ορισμένες γενικές αρχές είναι οι εξής:

α) Η καλύτερη εποχή για κλάδεμα είναι από τον Νοέμβριο ως και τον Φεβρουάριο.
β) Πρέπει να αφαιρούνται όλοι οι άγριοι βλαστοί (δηλαδή οι βλαστοί από το υποκείμενο).
γ) Αφαιρούνται οι προσβεβλημένοι, οι άρρωστοι, οι καχεκτικοί και οι ξεροί βλαστοί, καθώς επίσης και οι διασταυρούμενοι αλλά και αυτοί που κατευθύνονται προς το κέντρο του φυτού.
δ) Αφαιρούνται οι γερασμένοι βλαστοί και διατηρούνται οι ανώτεροι στο ένα τρίτο του μήκους τους.
ε) Στους βλαστούς που διατηρούνται πρέπει ο ανώτερος οφθαλμός να έχει κατεύθυνση προς τα έξω.
ζ) Το κλαδευτήρι θα πρέπει να είναι καλά ακονισμένο και η τομή του να είναι τουλάχιστον 1 εκ. πάνω από τον ανώτερο οφθαλμό (μάτι), που διατηρείται με διεύθυνση παράλληλη σε αυτόν.

Ειδικά για τις αναρριχώμενες τριανταφυλλιές, αφού πρώτα επιλεγούν τα κλαδιά - οδηγοί (δηλαδή, τα εύρωστα κλαδιά που θα διατηρηθούν, ώστε να δημιουργηθεί το επιθυμητό σχήμα), κλαδεύονται οι πλάγιοι βλαστοί στους 2 - 4 οφθαλμούς. Σε αυτό το σημείο ωστόσο θα πρέπει να αναφερθεί ότι κυρίως στις αναρριχώμενες τριανταφυλλιές τον πρώτο χρόνο δεν πρέπει να επιδιώκεται η άνθηση αλλά η ανάπτυξη των κλαδιών - οδηγών.Εκτός από το χειμερινό κλάδεμα πρέπει κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας να αφαιρούνται τα ώριμα άνθη και να «κορφολογείται» (κόβεται μόνο το άνθος) ο βλαστός αυτών στο ένα τρίτο της ανάπτυξής του. Με το «κορφολόγημα» εξασφαλίζεται η παρατεταμένη ανθοφορία αλλά και η καλή ποιότητα των ανθέων.

Σκάλισμα - λίπανση : Για την αφρατοποίηση του εδάφους και την απομάκρυνση των ζιζανίων πρέπει να γίνεται επιφανειακό σκάλισμα. Ετσι επιτυγχάνεται καλύτερος αερισμός του εδάφους, βελτιώνεται η διακίνηση του νερού και μειώνεται ο «ανταγωνισμός» σε νερό και θρεπτικά στοιχεία, μεταξύ των ζιζανίων και της τριανταφυλλιάς. Κανονικά πρέπει να γίνονται τέσσερα - πέντε επιφανειακά σκαλίσματα τον χρόνο. Το βαθύ σκάψιμο θα πρέπει να αποφεύγεται επειδή καταστρέφει τις ρίζες.Επίσης το έδαφος γύρω από το φυτό μπορεί να καλυφθεί με άχυρο, ώστε να εμποδίζεται η ανάπτυξη ζιζανίων και η απώλεια νερού. Ετσι προστατεύονται και οι ρίζες από το κρύο του χειμώνα.Για τον εμβολιασμό του φυτού με θρεπτικά στοιχεία καλό είναι να προστίθεται χωνεμένη κοπριά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η προσθήκη συμπληρωματικής λίπανσης πρέπει να γίνεται με μέτρο. Ενδείκνυται ο διαφυλλικός ψεκασμός (ψεκασμός φυλλώματος), με λιπάσματα που απορροφούνται ταχύτερα. 

Εχθροί - ασθένειες : Ο πιο σημαντικός εχθρός της τριανταφυλλιάς είναι οι αφίδες (μελίγκρες), οι οποίες προσβάλλουν τους τρυφερούς βλαστούς του φυτού. Απομυζούν τους χυμούς και προκαλούν καρουλιάσματα και συστροφές στα φύλλα και στα άνθη. Αλλοι εχθροί είναι τα κακοειδή, γνωστά και ως ψώρες, αλλά και τα ακάρεα που προσβάλλουν τα φύλλα. Η καταπολέμησή τους γίνεται με συνετή χρήση των κατάλληλων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων και πάντα κατόπιν συμβουλής ειδικευμένου γεωπόνου.


ΠΗΓΗ : http://kipouremata.blogspot.gr

Οδηγίες για σπορά,φύτευση και καλλιέργεια λαχανικών

Το φύτεμα των λαχανικών από σπόρους είναι μια εύκολη δουλειά αρκεί να ακολουθήσουμε σωστά κάποιους γενικούς κανόνες. Το χώμα φύτευσης πρέπει να είναι ελαφρύ, καλά δουλεμένο απαλλαγμένο από άλλους σπόρους αν δεν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φυτόχωμα που είναι η καλύτερη λύση.  

Επίσης πρέπει να στραγγίζει καλά για να μην κρατεί υγρασία και σαπίσουν οι σπόροι μας. Ο γενικός κανόνας στο βάθος φύτευσης είναι περίπου τρεις φορές το μέγεθος του σπόρου, δηλαδή άλλο βάθος θα φυτεύουμε τις ντομάτες μας που είναι πολύ μικρός ο σπόρος και άλλο τα καλαμπόκια ή τον αρακά που είναι μεγαλύτερος ο σπόρος τους. 

Το φως όπως η υγρασία και η θερμοκρασία είναι τα απαραίτητα για το φύτρωμα των σπόρων. Η εποχή σποράς, φύτευσης λαχανικών πρέπει να είναι μέσα στους ακόλουθους πίνακες θερμοκρασίας γιατί το μικροκλίμα κάθε περιοχής είναι διαφορετικό, άλλο δηλαδή για τη βόρειο και άλλο για την νότιο Ελλάδα. Οι σπόροι βλαστάνουν και έξω από τις συγκεκριμένες θερμοκρασίες ,αλλά υπολογίστε μεγαλύτερο χρόνο βλάστησης στις χαμηλότερες και μικρότερο χρόνο βλάστησης στις μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΣΠΟΡΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ


ΑΓΓΟΥΡΙ-CUCUMIS SATIVUS

 

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Απρίλιο
Βάθος φύτευσης: 1.5-2.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 25-30 ημέρες Ωρίμανση: 25-50 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

 
ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ-ZEA MAYS

 
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Απρίλιο-Ιούλιο
Βάθος φύτευσης: 2.5-5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-20
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 100-130 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία


ΚΑΡΟΤΟ-DAUCUS CAROTA

 
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 7-30 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φεβρουάριο-Μάρτιο/Ιούλιο-Νοέμβριο
Βάθος φύτευσης: 0.5-1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-15
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 65-70 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία


ΚΟΛΟΚΥΘΑ-CUCURBITA PEPO

 
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 21-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Αύγουστο
Βάθος φύτευσης: 1.5-5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 25-40 ημέρες μετά. Μπορούμε να κάνουμε και άμεση σπορά χωρίς μεταφύτευση.
Ωρίμανση: 40-50 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία


ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ-BRASSICA OLERACEA/BOTRYTIS

 
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Σπέρνουμε μέσα καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου (Ιούλιο-Σεπτέμβριο) ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή όταν οι θερμοκρασίες είναι 7-30 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Βάθος φύτευσης: 0.5-1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 4-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 35-50 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 50-95 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία


ΚΡΕΜΥΔΙ-ALLIUM CEPA

 
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε με σπόρο την άνοιξη νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-30 C. Από βολβούς το φθινόπωρο για φρέσκο και Φεβρουάριο για ξερό.
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φεβρουάριο-Μάρτιο από σπόρο
Βάθος φύτευσης: 1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 4-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 30-50 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 90 μέρες μετά την βλάστηση και αναλόγως το μέγεθος που τα θέλουμε
.
  ΛΑΧΑΝΟ/ΜΑΠΑ-BRASSICA OLERACEA/CAPITATA

 
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Σπέρνουμε μέσα καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου (Ιούλιο-Σεπτέμβριο) ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή όταν οι θερμοκρασίες είναι 7-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Βάθος φύτευσης: 0.5-1 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 7-12
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 65-95 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία.

 
ΜΑΡΟΥΛΙ-LACTUCA SATIVA

 
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε τέλος καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου (Αύγουστο-Σεπτέμβριο) ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή όταν οι θερμοκρασίες είναι 5-26 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Αύγουστο-Φεβρουάριο
Βάθος φύτευσης: 0.5-1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 4-15
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 15-25 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 40-90 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία και τη θερμοκρασία
.
  ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ-SOLANUM MELONGENA/ESCULENTUM

 
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 23-32 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Απρίλιο
Βάθος φύτευσης: 0.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-13
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40-55 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 50-80 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
.
  ΜΠΑΜΙΑ-OKRA/ABELMOSCHUS ESCULENTUS

 
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 18-32 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάιο
Βάθος φύτευσης: 1.5-2.5 εκατοστά. Μουσκεύουμε τους σπόρους για 3-4 ώρες πριν την σπορά.  

Ημέρες βλάστησης: 4-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 30-35 ημέρες μετά. Μπορούμε να κάνουμε και άμεση σπορά χωρίς μεταφύτευση.
Ωρίμανση: 50-60 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία και τη θερμοκρασία
.
  ΜΠΙΖΕΛΙ-PISUM SATIVUM

 
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε το φθινόπωρο όταν οι θερμοκρασίες είναι 5-20 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Οκτώβριο-Νοέμβριο
Βάθος φύτευσης: 1.5-2 εκατοστά. Μουσκεύουμε τους σπόρους για 3-4 ώρες πριν την σπορά.
Ημέρες βλάστησης: 7-14
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 70-100 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία και τη θερμοκρασία
.
  ΜΠΡΟΚΟΛΟ-BRASSICA OLERACEA/BOTRYTIS

 
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Σπέρνουμε μέσα καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου (Ιούλιο-Σεπτέμβριο) ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-30 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Βάθος φύτευσης: 0.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 3-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 55-75 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
.
  ΠΑΝΤΖΑΡΙ/ΤΕΥΤΛΑ-BETA VULGARIS

 
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-30 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φεβρουάριο-Μάρτιο/Αύγουστο Βάθος φύτευσης: 0.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 55-80 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία
.
  ΠΑΤΑΤΑ-SOLANUM TUBEROSUM

 
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 18-21 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Απρίλιο/ Ιούλιο-Αύγουστο Βάθος φύτευσης: 7.5-10 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: Άμεση
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 90-120 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία
.
  ΠΕΠΟΝΙ-CUCUMIS MELO

 
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 23-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Απρίλιο-Μάιο
Βάθος φύτευσης: 3 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 4-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 20-30 ημέρες
Ωρίμανση: 60-90 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
.
  ΠΙΠΕΡΙΑ-CAPSICUM ANNUM

 
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 18-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Απρίλιο
Βάθος φύτευσης: 0.5-1 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 6-12  

Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 30-50 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 60-90 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
.
  ΣΚΟΡΔΟ-ALLIUM SATIVUM

 
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε με βολβούς φθινόπωρο για φρέσκο και Φεβρουάριο για ξερό, όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-26 C.
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Οκτώβριο-Φεβρουάριο
Βάθος φύτευσης: 1.5-2.5 εκατοστά με τη μύτη προς τα πάνω
Ημέρες βλάστησης: 7-20
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 90 μέρες μετά την βλάστηση και αναλόγως το μέγεθος που τα θέλουμε
.
  ΣΠΑΝΑΚΙ-SPINACIA OLERACEA

 
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 7-23 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Σεπτέμβριο/Φεβρουάριο-Μάρτιο Βάθος φύτευσης: 1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 7-15
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 40-50 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία
.
  ΤΟΜΑΤΑ-LYCOPERSICON ESCUTENTUM

 
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-30 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιος-Απρίλιος
Βάθος φύτευσης: 1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-15
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40-60 ημέρες
Ωρίμανση: 55-90 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
.
  ΦΑΣΟΛΙΑ ΦΡΕΣΚΑ/ΞΕΡΑ-PHASEOLUS VULGARIS

 
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-29 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Απρίλιος-Αύγουστος
Βάθος φύτευσης: 2.5-5 εκατοστά αναλόγως το μέγεθος του σπόρου. Μουσκεύουμε τους σπόρους για 3-4 ώρες πριν την σπορά.
Ημέρες βλάστησης: 4-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 20-30 ημέρες μετά. Μπορούμε να κάνουμε και άμεση σπορά χωρίς μεταφύτευση.
Ωρίμανση φρέσκων: 50-95 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
Ωρίμανση ξερών: 95-125 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία.


Οι τροφές που καίνε λίπος

Θέλετε να αδυνατίσετε τρώγοντας; Τελικά αυτή η απαίτηση δεν είναι τόσο παράλογη όσο ακούγεται. Στα ράφια του σούπερ μάρκετ υπάρχουν ένα σωρό τρόφιμα που, όπως δείχνουν οι έρευνες, έχουν λιποδιαλυτικές ιδιότητες, οπότε δεν έχετε παρά να φροντίζετε να υπάρχουν στο πιάτο σας κατά κύριο λόγο αυτά τα τρόφιμα.

Η αρχή γίνεται με τα αμύγδαλα.


Αυτοί οι ξηροί καρποί είναι πολύ πλούσιοι σε άλφα λινολενικό οξύ, το οποίο επιταχύνει το μεταβολισμό του λίπους των τροφών. Ερευνα έδειξε ότι όσοι έτρωγαν 85 γραμμάρια αμύγδαλα την ημέρα (περίπου δώδεκα αμύγδαλα) μείωσαν το βάρος τους αλλά και το δείκτη μάζας του σώματός τους κατά 18%. Και ερχόμαστε στα φρούτα του δάσους και κυρίως τα βατόμουρα και τα μύρτιλλα, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Αυτά, όπως έχει διαπιστωθεί από έρευνα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, βοηθούν στην καύση 30% περισσότερων θερμίδων κατά την άσκηση.Και τα εσπεριδοειδή, όμως, περιέχουν φλαβόνες, ένα συστατικό που είναι εχθρός του λίπους. Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Clinical Nutrition» έδειξε ότι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες φλαβόνες παρουσίασαν πολύ μικρότερη αύξηση του σωματικού τους βάρους σε περίοδο δεκατεσσάρων ετών.Επίσης, η σόγια είναι πολύ πλούσια σε χολίνη, ένα συστατικό που εμποδίζει τη διαδικασία της απορρόφησης του λίπους από τον οργανισμό και διαλύει το αποθηκευμένο λίπος.Μια άλλη φυσική λιχουδιά κατά του λίπους είναι οι γλυκοπατάτες, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, οπότε διατηρούν τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα μας σταθερά, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι συμβάλλουν ώστε να αποθηκεύεται λιγότερο λίπος στα λάθος σημεία.Ακόμα και τα τυριά, που θεωρούνται άκρως παχυντικά -και συνεπώς από τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε-, δεν είναι όλα καταδικαστέα. Αυτά με τα λίγα λιπαράβοηθούν στην απώλεια βάρους, αφού έχει διαπιστωθεί ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο μειώνουν τα ένζυμα που παράγουν λίπος και επιταχύνουν τη διαδικασία λιποδιάλυσης του οργανισμού.Τέλος, καλά είναι τα νέα και γι' αυτούς που θέλουν μια σος στο γεύμα τους. Η μουστάρδα είναι ιδανική επιλογή, αφού το τουρμερικό που περιέχει μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του λιπώδους ιστού, ενώ δεν έχει καθόλου θερμίδες.

Πηγή: Εφημερίδα Espresso


Ο τρύγος του μελιού


 Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται ολοκληρωμένα η διαδικασία τρύγου από τη φάση συλλογής των κηρηθρών μέχρι την απολέπιση και τη φυγοκέντριση τους.

15 πράγματα που μπορείτε να κάνετε με κλαδιά και κορμούς δέντρων

Δημιουργικές εύκολες και απλές ιδέες διακόσμησης που μπορείτε να κάνετε με κλαδιά και κορμούς δέντρων...Πάντα με σεβασμό προς την φύση!!!

 

Images via: http://www.curbly.com

Πρώτες βοήθειες για κηπουρούς

Η κηπουρική δεν έχει μόνο χαρές, έχει και δυσκολίες. Ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, η παρατεταμένη παραμονή μας μέσα στον κήπο ή το μποστάνι μπορεί να μας προκαλέσει διάφορα προβλήματα. Η καλύτερη λύση είναι η προφύλαξη, αλλά αν συμβεί το κακό τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. 

Παρακάτω θα βρείτε αρκετές συμβουλές για μικροατυχήματα και δυσκολίες που συναντά ο ερασιτέχνης κηπουρός.


Τσιμπήματα από κουνούπια & μύγες: αν θέλετε να προφυλαχθείτε μπορείτε να επαλείψετε τα εκτεθειμένα μέρη του σώματός σας με μια εντομοαπωθητική λοσιόν. Προτιμήστε μια φυσική φόρμουλα και αν θέλετε να είστε σίγουροι για τα αγνά της υλικά, ακολουθήστε την προτεινόμενη συνταγή. Καλό εντομοαπωθητικό είναι και ο βασιλικός. Μπορείτε να τρίψετε μερικά φύλλα στα χέρια σας. Αν πάλι δεν τα καταφέρατε να προφυλαχτείτε και γεμίσατε κόκκινα σημαδάκια τότε καταπραΰνετε τον κνησμό και την ερυθρότητα επαλείφοντας τοπικά με  ξίδι, καθαρό οινόπνευμα, οδοντόκρεμα, μέλι, αλατόνερο ή πάστα από σόδα μαγειρικής και νερό.

Φουσκάλες στα χέρια: αν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο και ξεχνάτε συνεχώς τα γάντια κηπουρικής, τότε το πιθανότερο είναι να γεμίσουν τα χέρια σας φουσκάλες μετά από έντονη χρήση εργαλείων. Για να καταπραΰνετε τον πόνο και να επισπεύσετε την επούλωση δοκιμάστε μια αλοιφή καλέντουλας ή βουτήξτε τα χέρια σας μέσα δε ένα αντισηπτικό μίγμα που θα περιέχει 2 σταγόνες ελαίου χαμομηλιού και 1/2 φλιτζάνι νερό.

Εγκαύματα από τον ήλιο: επειδή ο ήλιος μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική και να μην ξεχνάτε ποτέ να παίρνετε απαραίτητες προφυλάξεις. Προτιμήστε ανοιχτόχρωμα φαρδιά ρούχα, από φυσικές ίνες που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και καλύψτε όλα τα μέρη του σώματός σας. τα μακρυμάνικα φαρδιά λινά πουκάμισα είναι πολύ πιο δροσερά από φανελάκια με τις λεπτές τιράντες. Άλλο σημαντικό αξεσουάρ είναι το καπέλο. Επιλέξτε ένα πλατύγυρο ψάθινο καπέλο και για να ενισχύσετε τη δράση του βάλτε στο εσωτερικό του ένα βρεγμένο πανί ή ένα λαχανόφυλλο προτού το φορέσετε. Μην ξεχνάτε την περιοχή του αυχένα. Ένα λευκό μαντήλι στερεωμένο στο γείσο του καπέλου μπορεί να σας προστατεύσει ικανοποιητικά. Αν το δέρμα σας κοκκινίσει μπορείτε να απλώσετε τζελ ή λάδι αλόης, λάδι καλέντουλας, πίνετε πολύ νερό και κάντε ένα δροσερό μπάνιο. Ένα φυσικό ανακουφιστικό για το κόκκινο δέρμα είναι ο πολτός ωμής πατάτας. Εφαρμόστε τον με μια κομπρέσα, αφήστε τον για λίγη ώρα να ενεργήσει και ξεπλύνετε την περιοχή με δροσερό νερό. Αν πάθετε σοβαρά εγκαύματα θα πρέπει να καταφύγετε σε πιο δραστικές λύσεις και να συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό.

Πόνοι στην μέση: επειδή οι περισσότερες εργασίες απαιτούν σκύψιμο, η μέση είναι το πρώτο μέρος του σώματος που υποφέρει μετά από αρκετές ώρες σκαλίσματος. Έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι θα πρέπει να αλλάζετε θέση κάθε 15 λεπτά ώστε να αποφύγετε το πιάσιμο.

Living Green

 

Εύκολα Σοκολατάκια


Υλικά
 • 1 βαζάκι μερέντα
 • 125 γρ. κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια
 • 1 κούπα αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας
 • 2-3 κουταλιές λικέρ ή κονιάκ
 • 2/3 κούπας corn flakes

Εκτέλεση

Σε μπεν μαρί ζεσταίνουμε την μερέντα και ύστερα την αδειάζουμε σε μπολ. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για την κουβερτούρα και το κονιάκ μέχρι να λιώσουν. Τα ανακατεύουμε στο μπολ πολύ καλά. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά και ανακατεύουμε μ' ένα κουτάλι. Αφήνουμε το μείγμα για λίγη ώρα στο ψυγείο μέχρι να πήξει. Ύστερα πλάθουμε τα σοκολατάκια και τα ρολάρουμε σε ψιλοκομμένο αμύγδαλο. Τα διατηρούμε στο ψυγείο! 


 

BannerFans.com